Wensing

uw specialist in snijtechniek

Geluidsreductie en verdere optimalisatie cutterproces Groot Conserven

Groot Conserven produceert (gekoelde) vleeswaren en (ongekoelde) conserven onder het merk GROOT® en talloze private labels van retailers en/of importeurs/exporteurs over de gehele wereld. Stuk voor stuk producten waarvan de kwaliteit gebaseerd is op bijna 80 jaar ervaring in de vleeswaren - en vleesconservenindustrie, waarbij gebruik gemaakt wordt van de meest geavanceerde productiemethoden en technieken. Groot Conserven en Wensing werken al meer dan 15 jaar samen. Medio 2011 heeft Groot aan Wensing gevraagd om mee te denken over het optimaliseren van het cutter systeem.

Uitgangspunten en doelstelling
Jos Joosse, Hoofd Technische Dienst van Groot Conserven legt uit wat de uitgangspunten waren om met Wensing het cutterproces te optimaliseren. De snelheid op de nieuwe Seydelmann cutter en de hoge belasting van de cutter (en de messen) tijdens productie waren een belangrijke reden om te zoeken naar een optimaal en stabiel cuttersysteem. "Tijdens het cutterproces ontstond toch nog veel geluid bij ons wat voor de naaste medewerkers geluidsoverlast veroorzaakte. Dus ook een belangrijk uitgangspunt was om te werken aan het verlagen van het geluid. Verder ontstonden er bij het cutterproces trillingen waarvan we graag wilden onderzoeken of dit kon worden verminderd zodat het cutterproces rustiger zou worden. Uiteraard streven we bij Groot Conserven altijd naar een perfect product en een aangename werkomgeving voor onze medewerkers zodat we het cutterproces graag verder wilden verbeteren. Aangezien Wensing B.V. al jarenlang partner is van Groot Conserven, lag het voor de hand om in te gaan op het voorstel van Wensing om dit verbeteringsproces samen op te starten."

Uitvoering
Wensing heeft op basis van de uitgangspunten van Jos Joosse van Groot uitgebreid onderzoek gedaan. Na eerdere testen is uiteindelijk het K24 systeem van Knecht geselecteerd bij Groot Conserven voor het testtraject. Knecht GmbH heeft onder de naam K24 een innovatief cuttersysteem ontwikkeld voor een eenvoudig en veilig cutter proces. In plaats van dure draagringen tussen de conventionele mes systemen bestaat de adapter uit een getande profiel huls met eenvoudige tussen ringen die wordt geplaatst over de frees as. De messen zijn voorzien van een ronde vertanding op de mesbasis met een vergrendeling met de profiel mouw. De K24 maakt daarbij geen gebruik van onderdelen als bouten en schroeven.
Jos Joosse: "Ons assortiment vleesconserven bestaat nu al uit meer dan 50 verschillende producten. Groot is in staat om samen met klanten nieuwe producten te ontwikkelen en dat vraagt om aanpassingen van recepturen en verpakkingen. In het omstellen van de productielijn moeten we dus flexibel zijn. Want we zijn niet langer een lokale producent, maar een internationale. Zonder grenzen aan de groei. Dat vraagt om minimale stilstand en omsteltijden"

Gezien de productieomstandigheden van Groot Conserven paste K24 uitstekend in het cutter proces. Het was interessant om vervolgens te testen welke messenopstelling er voor zou zorgen dat het geluidsniveau kon worden verlaagd en er minder vibraties zouden zijn. Tijdens het testproces zijn Groot en Wensing uiteindelijk tot een opstelling gekomen die de doelstellingen kon realiseren:

  • een lager geluidsniveau waardoor een stillere werkomgeving werd gerealiseerd;
  • minder vibraties en trillingen waardoor het cutterproces nog stabieler kon verlopen.


De voordelen van het K24 systeem van Knecht
De eenvoudige tussenringen van de K24, gemaakt van kunststof, zorgen er verder voor dat er geen sprake is van staal op staal. Hierdoor wordt onder meer corrosie aan de klemmen voorkomen en worden de trillingen van de messen geabsorbeerd. Bovendien wordt de plotselinge belasting van de cuttermessen gereduceerd en is de kans op breuk enorm verkleind.

Een ander voordeel van het K24 systeem is dat door de systematiek de kans op schade/breuk bij dit cutter systeem minimaal is. Omdat K24, zoals de naam al aangeeft, in 24 verschillende posities kan worden geplaatst is het toepasbaar in vele verschillende combinaties, wat optimale flexibiliteit biedt. Het cuttersysteem kan in verschillende cutter merken en groottes worden toegepast.
Bij Groot speelde ook het trillingsprobleem. Door de combinatie van de balans vulplaat en de ring ontstaan minimale trillingen en kan de balancering eenmalig worden ingesteld. Bij opsluiten van het systeem wordt een sluitkracht van 120 kN bereikt (komt overeen met 12 ton). Bovendien treedt geen wrijving op tussen de las ring en de kracht borgmoer.

Dit heeft geleid tot een definitieve overgang begin 2012 op de eerste cutter. Jos Joosse nogmaals: "Wensing heeft het testproces uitstekend ondersteund. Ook directeur Rein Groot zit dicht op het productieproces en is bijzonder gedreven om de omstandigheden steeds verder te optimaliseren. Wij zijn dan ook bijzonder tevreden over het partnership met Wensing B.V. De introductie van de K24 heeft mijn doelstellingen in optimalisatie van het cutterproces gerealiseerd. De onderhoudskosten zijn bovendien beter beheersbaar. Messenbreuk of schade is niet uit te sluiten maar de verwachting is dat met het K24 systeem dit significant zal worden teruggedrongen.

Geluidsreductie en verdere optimalisatie cutterproces Groot Conserven

Contact

Wensing BV

Sleutelbloemstraat 59, 7322 AH Apeldoorn, Nederland
T: +31 55 36 60 333
E: